Znakomite włoskie danie. Dobre jako przekąska lub małe danie. Przygotowanie zajmuje około godzinę. Warto jednak poświęcić ten czas, żeby jeszcze zimą posmakować słoneczniej Italii.

Bakłażan po parmeńsku

Bakłażan po parmeńsku

Składniki:

  • 200-300g sera Mozarella
  • parmezan
  • 3 pomidory
  • bakłażan
  • świeża bazylia
  • sól
  • mąka
  • oliwa

W pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby pozbawić bakłażana nieporządanego soku. Kroimy warzywo na plastry grubości około 1cm, solimy po obu stronach i odstawiamy na jakieś sitko, aby sok mógł się w spokoju wydzielać. Po około godzinie papierowym ręcznikiem osuszamy plastry. Następnie opruszamy je mąka i przysmażamy na tłuszczu (olej lub oliwa). Pomidory kroimy na plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następne układamy warstwę bakłażana. Na to kładziemy warstwę pomidorów, na której układamy listki bazylii. Polecam użycie listków z krzaczka takiego jak ten:

Bazylia

Bazylia

Całość posypujemy parmezanem. Powtarzamy operację aż do wyczerpania zapasów. Mnie zwykle wychodzą 3 warstwy. Na wierzchu układamy mozarellę pokrojoną w kawałki (można też zetrzeć). Przed pieczeniem zestaw wygląda mniej więcej tak:

Przed pieczeniem

Przed pieczeniem

Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do około 180-190 stopni. Pieczemy dopóki mozarella nie zrobi się lekko brązowa:

Po upieczeniu

Po upieczeniu

Życzę smacznego!

Gotował Piotrek, współtwórca Listonic.

 

 

Komentarzy: 2

 
  1. admin mówi:

    zawodowe talerze ;)

  2. lukatme mówi:

    małe danie ;)

 
 

Skomentuj