Chili Con Carne czyli papryki z mięsem. Gotowałem na podstawie kilku przepisów znalezionych w Internecie, w tym główną bazę stanowił: http://zarloki.siodemki.com/recipe/Totalnie-Nie-I-tal/Chilli-con-carne.html

Chili Con Carne na talerzu

Chili Con Carne na talerzu

Sposób przyrządzenia:

  1. Podsmażyć cebulę na oliwie.
  2. Dodać przyprawy (oregano, czosnek, kumin, papryczki piri-piri).
  3. Dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć, aż zmieni kolor. Równolegle rozpuścić kostkę rosołową w niewielkiej ilości wody (ja dałem dwie szklanki).
  4. Wlać wywar do mięsa, dodać pomidory w puszce i suszone pomidory.
  5. Gotować, aż większość wody odparuje
  6. Dodać czerwoną fasolę i posiekaną czerwoną paprykę.
  7. Pogotować jeszcze chwilę, ale nie rozgotować papryki.

Składniki

  • 500g wołowiny mielonej
  • puszka czerwonej fasoli
  • pomidory w puszce
  • posiekana cebula
  • 2 czerwona papryki pokrojone w kostkę
  • odrobina suszonych pomidorów w oliwie
  • kostka bulionu

Przyprawy:

  • kilka liści laurowych
  • oregano
  • czosnek
  • kumin
  • mielona słodka papryka
  • suszone papryczki piri – piri

Zapisz za free składniki na komórce, przyda się w sklepie:



Oregano, kumin, papryczki piri-piri, liście laurowe i mielona słodka papryka

Oregano, kumin, papryczki piri-piri, liście laurowe i mielona słodka papryka

Uwaga: Ilość papryczek, które dodałem do potrawy (widać na zdjęciu), to znacznie za dużo. Potrawa była strasznie ostra.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,


 

Jeszcze nikt nie komentował, bądź pierwsza/pierwszy

 

Skomentuj