Pierwszy raz ugotowałam harirę po przyjeździe z wycieczki do Maroka, gdzie opisywana zupa jest zupą postną. Muzeułmanie poszczą przez cały dzień, po to, żeby po zmroku, kiedy Allach już nie patrzy, jeść i pić. Często pierwszą potrawą jaką jedzą jest właśnie harira.

Harira

Harira

Zupa, jest sycąca i dzięki przyprawom rozgrzewająca. Mimo, że nie jestem zwolenniczką ostrych potraw, to harira w moim wykonaniu jest zupą pikantną. Jej ostrość, chyba dzięki imbirowi, odbiega od tego wrażenia które zazwyczaj mamy po ostrych potrawach.

Starty Imbir

Starty Imbir

Zazwyczaj z wycieczek przywozimy sobie ciekawe przyprawy, dlatego moja harira miała w składzie prawdziwą marokańską harisę i prawdziwy imbir i cynamon przywieziony na własnych plecach z Damaszku.  Jeśli nie masz podobnych zapasów, polecam http://www.aledobre.pl/index.php , tam na 100% można dostać harisę.

Składniki:

  • Baranina z kością (może być wołowina)
  • Ciecierzyca lub soczewica (jakoś soczewicę łatwiej dostać)
  • Pietruszka (ja ją dodaję, ale nie jest konieczna)
  • Marchewka
  • Seler (może być naciowy)
  • Pomidory (puszka drobno pokrojonych pomidorów lub koncentrat pomidorowy)
  • Czosnek
  • Cebula
  • Przyprawy: sól, pieprz, kumin, harisa, papryka ostra i słodka, cynamon (laska, nie tarty), imbir

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oddzielamy od kości. Kość gotujemy w wodzie z solą i pieprzem (może być również dodana kostka rosołowa) by otrzymać wywar (bulion).
  2. Do wywaru dodajemy ciecierzycę  lub soczewicę i gotujemy ją do miękkości. Ciecierzycę lub soczewicę można kupić gotową do gotowania lub (to dla wytrwałych) poprzedniego dnia namoczyć w wodzie.
  3. Oddzielnie podsmażamy na patelni pokrojone w kostkę mięso dodając do niego pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, seler oraz wyciskany czosnek (ile? To według upodobań i smaku).
    Podsmażanie składników do hariry

    Podsmażanie składników do hariry

  4. Do mięsa dodajemy puszkę drobno pokrojonych pomidorów (można dodać koncentrat pomidorowy lub samemu drobno pokroić pomidory, ale to najlepiej robić kiedy pomidory są bardzo dojrzałe) oraz przyprawy: sól, pieprz, kumin, harisę, paprykę ostrą i słodką oraz imbir i kawałek cynamonu (nie mielonego).
  5. To wszystko mieszamy i smażymy aż wszystkie dodatki i smaki się wymieszają.
  6. Tak gotową podstawę dolewamy do wywaru/bulionu i gotujemy do momentu sklarowania się smaku.

Podano do stołu: Harira i winko

Podano do stołu: Harira i winko

Przepis jest wersją mix na podstawie własnych doświadczeń i Przepisu z Wysokich Obcasów nr 6 (509) 7 luty 2009 r.

Rincon Privado

Rincon Privado

Rincon Privado opis

Rincon Privado opis

Wino, które widzicie na stole, to Rincon Privado z Argentyny. Wino było dobrane zupełnie przypadkowo, dostaliśmy je dzień wcześniej :). Pasowało idealnie. Szczep Malbec , lepiej opisany jest tutaj: http://www.bodega.pl/?mod=2&t=cnP&cPath=34_93_59&cnID=143&adultAgree=1 a na potrzeby tego wpisu powiem tylko, że wino miało wyraźną nutę przypraw.

Życzę smacznego!

Gotowała Ania, narzeczona Kamila z Listonic’a. Ania gotuje z pasji, zawodowo jest historykiem sztuki, a to jest jej pierwszy opublikowany przepis :)

 

 

Komentarzy: 1

 
  1. Nadhia mówi:

    Kilka dni temu założyłem konto na „naszej kiasle”. Od 12 lat (mam ich jak na razie 27) nie mieszkam w PL, więc ucieszyłem się na myśl że wkrótce skontaktuje się ponownie z częścią znajomych z „tamtych” czasów… i przez ten portal dostałem wiadomość od – do dziś mnie nie znanej osoby, która okazała się być córką chrzestną drugiego męża mojej babci, którzy mnie wychowali! Rodziny z dwóch zakątków PL jakoś nie były w kontakcie ze sobą a ja nagle dostałem taką miłą wiadomość-niespodziankę.Dlaczego o tym tutaj piszę? Otóż jestem „couchsurferem” od dokładnie dwóch lat i jednego tygodnia. Couchsurfing (CS) zmienił moje życie w wyłącznie pozytywnym znaczeniu i szukając informacji po polsku na temat projektu trafiłem m.in. na ten artykuł i jego genialny komentarz Bartka (komentarz na piątkę!). Dorota która mnie (wciąż jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób) odnalazła, część informacji o mnie ma z mojego profilu CS na który trafiła przez link wklejony przeze mnie na własnym profilu „naszej klasy”. Za chwilę będę odpisywał Dorocie drugi raz i chcąc przedstawić jej sens mojej stronki CS, postanowiłem właśnie w tym celu znaleźć odpowiednie informacje w języku polskim. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku i równie miłych doświadczeń i niespodzianek w 2oo8!!pawełps. Artykuł na temat couchsurfing na stronie wikipedii prosi się o aktualizację i rozszerzenie.

 
 

Skomentuj