Karmel płynny

Jak uzyskać zawsze płynny karmel radzi Ola Cruz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z karmelem, to użyj więcej wody niż jest w przepisie. Woda powinna dokładnie przykryć cały cukier.  Postaw na ogniu i cały czas mieszaj drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Kiedy płyn zacznie wrzeć, przestań mieszać. Cały czas obserwuj i zdejmij z ognia, kiedy nabierze koloru jasnobursztynowego. Karmel ciemnobrązowy jest gorzki, bo przypalony.

 

Tags: ,


 

Komentarzy: 3

 
  1. Bartek mówi:

    I gdzie tu jest niby opis jak uzyskać zawze płynny karmel przecierz jak ostygnie nie będzie już taki dobry jak np w twixie……

  2. Łukasz mówi:

    @Bartek
    Tutaj chodzi o taki karmel do dekorowania. Jeśli chcesz zrobić płynny taki jak w twixie to musisz słodzone mleko skondensowane około 3 godzin w puszce gotować:)

  3. Bartek mówi:

    to skondensowane mleko nie smakuie iak to w twixie tylko iak paćka dla ubogich…

 
 

Skomentuj