W tym tygodniu na naszym stole pojawiło się risotto z łososiem i koperkiem oraz sokiem limonkowo-cytrynowym. Wyszło całkiem całkiem.

Risotto z łososiem i koperkiem

Risotto z łososiem i koperkiem

Przepis jest autorstwa: Małgosi.dz z „Pieprzu czy Wanilii”, oryginał znajdziecie tu: http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2009/02/risotto-z-ososiem-i-koperkiem.html

Zmiany jakie wprowadziłem, to pieczenie łososia, a nie gotowanie na parze. Powód jest prozaiczny, do gotowania na parze muszę jeszcze dorosnąć :)

Risotto z koperkiem (3 osoby):

  • Odrobina oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki ryżu arborio (zwykły nie da takiego efektu)
  • Szklanka białego wytrawnego wina (może być z średniej półki, ale oszczędzanie nie jest wskazane)
  • 0,5 l bulionu
  • Mała posiekana cebula
  • Posiekany koperek (u mnie był kopczyk wielkości dłoni)
  • Sok z limonki (u mnie wymieszany z sokiem z cytryny, bo akurat cytryn było więcej w lodówce)

Pieczony łosoś (3 osoby):

  • Filet z łososia (około 0,6 kg)
  • Sok z jednej limonki i jednej cytryny
  • Czarny pieprz mielony
  • Sól

Jednym kliknięciem przenieś listę składników na komórkę:

Uwaga: Do ryżu wycisnąłem 1 cytrynę i jedną limonkę. Proponuję ograniczyć się o połowę. Ilość soku do ryby była idelna.

Przygotowanie risotta:

  1. Cebulę zeszklić na oliwie.
  2. Suchy ryż wsypać na patelnię do cebuli na oliwie i chwilę podsmarzyć.
  3. Wlać wino i przykryć. Gotować na średnim ogniu aż całe wino wsiąknie w ziarenka ryżu.
  4. Wlać bulion do ryżu i gotować aż ryż zmięknie.
  5. Na koniec wlać sok z limonki i wsypać posiekany koperek. Wymieszać.

Przygotowanie łososia:

  1. Pokroić filet z łososia na  paski szerokości 3-4 cm.
  2. Z folii aluminiowej zrobić coś na kształt łódeczki.
  3. W łódeczce ułożyć rybę, zalać sokiem z cytrusów.
  4. Posolić, popieprzyć.
  5. Odczekać 10-15 minut w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  6. Łódeczkę przykryć folią w miarę szczelnie i umieścić w piekarniku.
  7. Odczekać 35 minut, wyjąć i zajadać. :)

Złota rada początkującego kucharza: Formowanie ryżu w kopczyki jest bardzo łatwe. Wystarczy włożyć ryż np. do szklanki od whisky i postawić na talerzu do góry nogami, tak jak babkę z piasku. Efekt jak na zdjęciach.

Kopczyk risotta z łososiem i koperkiem

Kopczyk risotta z łososiem i koperkiem

 

Tags: , , , , ,


 

Jeszcze nikt nie komentował, bądź pierwsza/pierwszy

 

Skomentuj