Mam nadzieję, że po świętach macie jeszcze siłę na gotowanie :)

Ja po tym festiwalu smaków, mięsa, majonezu, jajek mam ochotę na lekką kuchnię, która będzie lekko strawna. Znalazłem w domu mojej mamy książkę kucharską z przepisami na lekkie włoskie dania.

Pomyślałem, że jest to doskonały moment na lekkie sałaty, makarony bez zawiesistego sosu czy proste zupy kremy.

Jak pomyślałem tak zrobiłem i postanowione. Czas na kuchnię śródziemnomorską! Lekko kolorowo i ze smakiem :)

Prezent w tym etapie jest innego kalibru, nie jest to lekkostrawny, bo jest to kamień. Spokojnie nie jes tto zwykły kamień, nagrodą jest Fratelli Pizza Stone- czyli kamień do wypieku pizzy oraz chleba

Fratelli Pizza Stone

Fratelli Pizza Stone

Kamień jest nam znany. Piotrek jeden z twórców Listonica już kilka razy użył go do wypieku swojej ulubionej pizzy. Efekty tutaj

Mamy nadzieję, że będzie to znakomity prezent dla wszystkich domowych piekarzy:)

 

Tags: , , , ,


 

Komentarzy: 5

 
  1. [...] kamyki rozdajemy w kolejnej edycji #konkurs'u kulinarnego (tak tak, właśnie te od @galant'a) na1000sposobow.pl/2010/04/pizza-prego #pizza #gotowanie #nagrody [...]

  2. [...] reklama galant przed chwilą Pizza prego! | Na 1000 sposobów na1000sposobow.pl/2010/04/pizza-prego [...]

  3. PizzaStone mówi:

    (poza konkursem)
    Podstawowy przepis na cienkie ciasto do pizzy na kamieniu:

    CIASTO NA PIZZĘ: (porcja na 8 pizz o średnicy około 25 cm)
    Składniki:
    1 kg mąki pszennej „500”, 1,5 łyżki stołowej cukru, 1,5 łyżeczki soli, 50 ml oleju, 0,5 l. letniej wody, 20 g drożdży.

    Przygotowanie:
    Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie „odchodziło” od ręki. Przygotowane ciasto spryskać wodą, przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych porcji formując w kulki. Wystarczy teraz zagnieść przygotowaną kulkę ciasta w okrągły, cienki placek (dłońmi lub przy pomocy wałka) i dalej przygotowywać pizzę wedle własnych upodobań. Koniecznie skorzystaj z naszych rad na temat użytkowania kamienia zawartych w instrukcji.

    Uwaga: niewykorzystane „kulki” ze zrobionego ciasta można zamrozić. Wystarczy rozmrozić je przed następnym pieczeniem pizzy i w krótkim czasie rozkoszować się jej smakiem!

    SOS: Wymieszać w misce 200 g 30% koncentratu pomidorowego z 200 ml przegotowanej wody. Dodać sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku. Wersja ulepszona: dodać jeszcze małą puszkę zmiksowanych pomidorów pelati.

  4. drak25 mówi:

    Ze swojej strony moge powiedziec, ze nie polecam robic sosu do pizzy z koncentratu pomidorowego. Taki sos bedzie zawsze sztuczny i “śmierdział” tym koncentratem. Polecam sos, który opisałem na stronie : http://na1000sposobow.pl/2010/03/wloska-pizza/

  5. [...] this to Wykop! Tweet This!Spaghetti z czosnkiem, oliwą i szpinakiem to jedna z moich propozycji do lekkiej kuchni włoskiej. Przygotowałem je z okazji niespodziewanej wizyty znajomych. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, [...]

 
 

Skomentuj