Mięso w marynacie

Mięso w marynacie

Danie przygotowuje się tylko w jednym naczyniu i dlatego tak bardzo je lubię :)

Przygotowanie jest dość proste i dodatkowo, jeśli pominiemy czas marynowania mięsa( w moim przypadku było to jakieś dwie godziny) to szybko zrobione zamykamy w piekarniku i zapominamy na cały czas pieczenia.

Składniki na 4 osoby

  • sznycel wieprzowy 4 porcje opcjonalnie inne mięso
  • dwie papryki czerwone
  • jedna średnia cebule
  • 300g pieczarek
cebule dymka, papryka, pierczaki

cebule dymka, papryka, pierczaki

Marynata:

  • sok z dwóch cytryn
  • majeranek
  • oregano
  • zioła prowanalskie
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu oraz “żyłek” i rozbijamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Marynata to nic innego jak wszystkie zioła wymieszane z oliwą oraz sokiem z cytryny.

Wstawiamy mięso do lodówki. Resztę warzyw kroimy w nasze ulubione kształty.

Jeśli mięso jest już gotowe to wstawiamy je do piekarnika na 30 min. Po upływie tego czasu dokładamy warzywa i zakrywamy folią aluminiową.

Pod koniec zdejmujemy folie i na całość sypiemy żółty ser :)

Gotowy sznycel :)

Gotowy sznycel :)

Podajemy z czym nam jest najwygodniej. Ja zjadłem swój z sałatą i warzywami.

Smacznego!

Gotował Lukasz

Na jakieś 30 min.

 

 

Jeszcze nikt nie komentował, bądź pierwsza/pierwszy

 

Skomentuj