Lasagne

Lasagne

Lasagne zostało przygotowane przez Dorotę z bloga pozytywnakuchnia.pl

Jak sama mówi:

Moje lasagne można zrobić w dwóch wersjach: mięsnej lub warzywnej, każda w ilości dla 4 osób. Podam 2 opcje przepisu i dodam, że ja wykonywałam swoją bez mięsa, ale gwarantuję, że z mięsem też będzie wybornie smakować. Zresztą nie ma co się oszukiwać, większość pewnie bardziej przepada za mięsnymi potrawami.

Farsz warzywny:

  • 1 duża cebula (drobno pokrojona)
  • 3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
  • 1 mała papryczka chili (bardzo drobno pokrojona; przypominam, że najlepiej kroić ją w gumowych rękawiczkach; możemy ją zastąpić płaską łyżeczką chili w proszku)
  • 1/2 papryki dowolnego koloru (pokrojona w drobną kostkę)
  • 2 duże łodygi selera naciowego (pokrojone na plasterki grubości ok. 0,5 cm)
  • 1 mała marchewka (oskrobana i pokrojona w słupki)
  • 3 pomidory (pokrojone w kostkę o szerokości ok. 1,5 cm)
  • pieprz
  • 4 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki soli (sos sojowy raczej nie zalicza się do kuchni włoskiej, ale nie mogłam go sobie odmówić :) )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej (wg mnie to jest obowiązkowy składnik)

Farsz mięsny:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g mięsa mielonego (usmażone na patelni)

Pozostałe składniki:

  • 1 opakowanie makaronu na lasagne (takiego, którego nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem)
  • 200 g sera żółtego (np. gouda, pokrojony na cienkie plasterki)
  • masło lub margaryna do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • gotowa mieszanka ziół do potraw włoskich lub bazylia, oregano i suszona natka pietruszki do posypania

Jednym przyciskiem zamień na listę zakupów!

Cały przepis znajduje się tutaj: http://www.pozytywnakuchnia.pl/lasagne-czy-lazania-z-miesem-czy-bez-miesa/

Smacznego!

 

 

Jeszcze nikt nie komentował, bądź pierwsza/pierwszy

 

Skomentuj