Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Danie przygotowane z potrzeby wykorzystania kupionej wcześniej cukinii. Dnie jest trochę czasochłonne i w warunkach kiedy jest plus 25 stopni włączony na godzinę piekarnik nie ułatwia przesiadywania w kuchni.

Czego nam potrzeba do przygotowania cukinii

  • 3 cukinie
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • bulion wołowy
  • cebula
  • czosnek
  • cynamon

dodaj do lity zakupów jednym kliknięciem

Przygotowanie:

mięso wraz z cebulą i czosnkiem podsmażamy. Kiedy jest już prawie gotowe wlewamy dwie szklanki bulionu wołowego i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień i jeszcze przez kolejnych 20 redukujemy bulion.

Cukinie myjemy i kroimy na pół. Solimy i zbieramy soki z goryczką. Tak przygotowane lądują w piekarniku na 20 minut. Po wyjęciu powinny być już miękkie, co pozwoli je wydrążyć. Idelanie będzie jak przygotujemy sobie 6 cukiniowych kajaków :)

Do mięsa wbijamy jajko, natkę pietruszki i połowę porcji parmezanu i cynamon. Mieszamy, mieszamy i faszerujemy cukinie. całość posypujemy parmezanem, skrapiamy oliwą z oliwek i wrzucamy do piekarniaka na 15-20 minut.

Smacznego!

P.S.

Ula nie chciała się przyznać, ale podejrzewam, że podglądała trochę kwestie smaku http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/faszerowana_miesem/przepis.html

 

Tags: , ,


 

Jeszcze nikt nie komentował, bądź pierwsza/pierwszy

 

Skomentuj