Zapraszamy na mojewypieki.blox.pl

Dorota o swoim blogu: Miał być nowoczesną formą starego zeszytu z przepisami i karteczek z zapiskami, które zawsze się zapodziewały. Niekoniecznie ze zdjęciami. Pierwsze fotki powstały na potrzeby Galerii Potraw, gdzie prawie 4 lata temu opublikowałam swój pierwszy przepis – napoleonkę. Nie wzbudziłaby ona prawdopodobnie szerszego zainteresowania, gdyby nie spór o nazwę i porównania do kremówki ;). I taki był początek. Napoleonka oczywiście musiała blog otwierać…

Spróbuj niemieckich pierniczków Lebkuchen:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*

Smacznego!

 

 

Jeszcze nikt nie komentował, bądź pierwsza/pierwszy

 

Skomentuj