Zapraszamy na kochamgary.blogspot.com

czyli mój kulinarny szał…

Polecamy Jagodzianki:

  • 2 łyżeczki drożdży instant (dałam 15 g świeżych)
  • 2 łyżki ciepłej wody (dałam na rozczyn ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki pszennej)
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jajek
  • 350 g masła, bardzo miękkiego (masło wyjęłam ok. 1/2 godziny wcześniej z lodówki i odłożyłam na grzejnik)
  • na nadzienie jagody (ok. 200 g, jeśli mrożone to nie rozmrażamy ich), cukier puder
  • 1 roztrzepane jajko na glazurę
  • na lukier dałam sok pomarańczowy i cukier puder (w takich proporcjach by otrzymać dość gęstą, ale nie sztywną papkę)

Smacznego!

 

 

Jeszcze nikt nie komentował, bądź pierwsza/pierwszy

 

Skomentuj