Raz w roku pączki nikomu nie zaszkodzą:)

Oto 5 najlepszych przepisów na pączki znalezionych na blogach kulinarnych:

Pączki z różą
przepis z PozytywnaKuchnia.pl

Pączki
przepis z MojeWypieki.blox.pl

Lekkie pączki parzone
przepis z FabrykaPrzepisow.pl

Pączki hiszpańskie
przepis z Kotlet.tv

Pączki serowe
przepis z Domowe-Wypieki.pl

Serowe mini pączki
przepis z WypiekiZPasja.blox.pl

O czym trzeba pamiętać?

- Ciasto do pączków wymaga dodania dużej ilości żółtek (na 1 kg mąki może przypadać ich nawet 15);
- Ciasto powinniśmy wyrabiać ręcznie, żeby dostało od dłoni jak najwięcej ciepła i powietrza;
- Pączki należy formować z ciasta, które dopiero zaczęło wyrastać, następnie nadziać, dokładnie zlepić i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Im lepiej pączki wyrosną, tym lżejsze i bardziej “bąbelkowate” ciasto będzie po usmażeniu;
- Należy ostrożnie dobierać temperaturę smażenia, aby pączki nie były surowe w środku;
- “Obrączka” wokół pączka – to piękna ozdoba uważana za błąd w sztuce cukierniczej.

Porady przygotowała Dorota Kamińska prowadząca serwis Pozytywna Kuchnia.

 

 

Komentarzy: 1

 
  1. zauberi mówi:

    nie mogę zgodzić się z tym że trzeba wyrabiać ciasto ręcznie :), ja wyrabiałam mikserem i wyszły idealnie

 
 

Skomentuj