Pizza jest potrawą rozpowszechnioną po dużej części globu, jednak nigdzie nie smakuje tak jak we Włoszech. Od kilku lat ten “placek” jest jedną z rzeczy które zmuszają mnie do regularnego odwiedzania tego kraju :-). Moja ulubiona pizza to Diavola. Od pewnego czasu starałem się ją odtworzyć w polskich warunkach i wydaje mi się, że wreszcie jestem blisko ideału.

Gotowa pizza

Doskonały smak pizzy tworzą trzy podstawowe rzeczy :

  • Włoskie ciasto
  • Sos pomidorowy
  • Ser mozarella

Do tego składnikiem pizzy Diavola jest jeszcze włoskie Salami.

Składniki (na 2 pizze):

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 dkg drożdży,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek (extra virgin)
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej i lekko ciepłej (nie gorącej!)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • puszka pomidorów całych lub pokrojonych
  • 125g sera mozarella
  • włoskie salami


Do wypieku ciasta używam specjalnego kamienia, który zakupiłem tu : http://www.pizzastone.pl/ . Kamień wydaje się trochę za drogi (99zł) jak na to czym on właściwie jest, jednak sprawuje się bardzo dobrze. Do kamienia dostałem drewnianą tackę do wkładania i wyjmowania pizzy z piekarnika.

Przepis na ciasto wziąłem ze strony : http://pl.wikibooks.org/wiki/Książka_kucharska/Ciasto_włoskie_na_pizzę

“Do miski wrzucamy drożdże i zasypujemy je cukrem. Całość polewamy odrobiną wody i rozcieramy aż do uzyskania jednolitej cieczy. Jeżeli to możliwe, tak uzyskany roztwór pozostawiamy na 3 – 10 min w temperaturze pokojowej. Wsypujemy całą mąkę i mieszamy cały czas dolewając wodę aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji nieco rzadszej niż plastelina. Jeżeli została nam jeszcze woda, nie dolewamy jej. Dodajemy oliwę i sól po czym ponownie mieszamy do momentu gdy ciasto jest jednolite i nie klei się do miski. Wyrobione ciasto możemy odstawić na co najmniej 10 min.”

Ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy

Na początek należy rozgrzać kamień w piekarniku nastawionym na maksymalną temperaturę (u mnie 250 stopni). Nagrzewanie trwa około 30-40 minut.

Tak przygotowane ciasto można z powodzeniem zamrozić, aby mieć je dostępne w najbardziej dla nas dogodnym momencie. Z tej ilości składników powstaną dwie pizze więc ciasto należy podzielić na dwie równe części i rozwałkować na bardzo cienką warstwę.

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i wrzucamy pomidory z puszki. Smażymy aż z pomidorów wyparuje cała woda i zostanie sama pomidorowa papka. Pomidory należy posolić i ewentualnie dodać odrobinę suszonej bazylii (nie za dużo).  Sos pomidorowy najlepiej trochę ostudzić.

Ciasto kładziemy na drewnianą tackę posypaną mąką, a na wierzchu nakładamy warstwę sosu pomidorowego. Na to nakładamy ser mozarella pokrojony na małe kawałeczki (około 60-70g na pizzę) . Na koniec układamy salami pokrojony na cienkie plastry.

Pizza przed pieczeniem

Pizza przed pieczeniem

Przy pomocy tacki kładziemy przygotowany zestaw na rozgrzanym kamieniu. Pieczenie trwa około 9 minut (ciasto musi się zarumienić). Pizzę wyjmujemy z piekarnika przy pomocy tej samej tacki bardzo ostrożnie (jest bardzo gorąca).

I na koniec jeszcze dość ważna sprawa. Niech nikt się nie waży polać tej pizzy jakimkolwiek sosem pomidorowym, czosnkowym czy o zgrozo ketchupem! Pizze je się bez żadnych dodatków.

Życzę smacznego!

Gotował Piotrek, współtwórca Listonic.

 

 

Komentarzy: 2

 
  1. Lan-bud mówi:

    Próbowałem pizzę według podanych proporcji ale ciasto było dość mocno kleiste i ilośc mąki trzeba było zwiększyć o przynjmniej pół szklanki. A wtedy coś wspaniałego. Polecam też spróbować połączenia kuchni włoskiej z polską i przygotować pizzę z małym dodatkiem duszonych grzybów leśnych.

  2. Terriva mówi:

    Czytałem ostatnio wywiad z restauratorem z pochodzenia Włochem. Z rozmowy wynikało, że to co można dostać w większości polskich pizzeri to najwyżej nasze wyobrażenie na temat pizzy. I nie mówię tu już o takich ekstremach jak dziwny ser z soi (to da się łatwo poznać) ale chociażby o fakturze i grubości ciasta. Dopiero będąc we Włoszech zrozumiałem o co chodziło w wywiadzie…

 
 

Skomentuj